Hoe het allemaal begon …

Hoe het allemaal begon …

Het jaar 2020, het is nog niet afgelopen, maar het zal sowieso nog lang in het geheugen van ons allemaal blijven hangen. Een naargeestig coronavirus steekt de kop op. Eerst in andere delen van de wereld maar ook in Nederland begon het ding zich akelig snel te verspreiden. Ik denk dat ik hier verder niet veel over hoef te melden, het jaar dat we in lock-down gingen wat met veel nare maar ook wel leuke dingen gepaard ging.

Ik had het zwemmen als sport nèt weer opgepakt. December 2019. Een paar keer per week reed ik naar het zwembad. De eerste meters waren onwennig en zwaar, maar na enkele weken was ik weer op niveau. Heerlijke sport!

En toen gingen de zwembaden dicht. Hmm, wat nu? Al jaren had ik toch wel de wens om in open water te zwemmen maar het was er nooit echt van gekomen. Ik had wel al een keer meegedaan aan de Alkmaar City Swim, de eerste editie. Die was bok-koud! Een wetsuit was toen verplicht, maar op de vreselijk korte termijn die ik toen had was ik blij met een tweedehands surf-ding via Marktplaats. Tja, er viel eigenlijk niet fatsoenlijk in te zwemmen, maar het ding hield me warm. Vlak daarna kreeg ik een andere baan en kwam het er niet meer van om hiermee verder te gaan. Achteraf ….

Maarrrr april 2020! Via Facebook kwam ik in contact met twee andere dames die wel wilden starten met open water zwemmen. Super leuk! Ik weet nog goed hoe het de allereerste keer was. Ik had alleen nog dat surf-ding … geen mooie zwem-wetsuit. Die was in bestelling. Ook dat was trouwens een hele zoektocht! Heel zwemmend Nederland had dit zelfde idee opgevat! Bijna alles was uitverkocht.
Wij naar Luna … de hele ochtend was ik zenuwachtig. Rond de middag was het zover. De schoonouders van Carolin waren er ook. We hadden dus supporters! Oke, nou wij (Threski, Carolin en ik) te water … KOUD! pffff. We waren natuurlijk nog helemaal niets gewend! En we hadden nog geen idee van hoe dit meer was, hoe diep, hoe lang de ballenlijn was. Lang verhaal kort: het was fantastisch! Vanaf dat moment heb ik geen week overgeslagen. Ben er 2 a 3 keer per week aan het zwemmen. Nu nog steeds (nov 2020). Tijdens de zomervakantie ben ik ook wel regelmatig naar het Markermeer en IJsselmeer gereden om te zwemmen. Hele mooie locaties! In de regio zijn veel goede zwemplekken. Via de app van zwemwater.nl kun je zien waar je kunt zwemmen en hoe goed het water is. De waterkwaliteit wordt tijdens het zwemseizoen regelmatig gemeten. Je kunt zien of de aantallen van e. coli en intestinale enterococcen voldoende laag is en of er sprake is van blauwalg.

Waar ik tot op heden heb gezwommen:
– Meer van Luna, Heerhugowaard
– Noorderplas, Langedijk
– Geestmerambacht, Langedijk
– De Rijd, Nieuwe Niedorp
– Markermeer, Schardam
– IJsselmeer, Medemblik
– ‘t Nije Hemelriek, Gasselte
– De Noordzee (onder begeleiding Reddingsbrigade)

Esther

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *